Кристина Сидорова
Кристина Сидорова / DarikNews.bg

Депутатът от социалистическата партия Кристина Сидорова отговори на позицията, изразена от ПП ГЕРБ, че не е спазила ангажиментите си за защита на жените от насилие, тъй като не е подкрепила ратификацията на Истанбулската конвенция. 

Проблемите с ратифицирането на Истанбулската конвенция стигнаха и до Габрово

„Оглушителното мълчание  на ПП ГЕРБ  - Габрово по повод скандалите от  последните дни беше нарушено от меко казано, странна и нелепа декларация по мой адрес, пълна с неверни твърдения и внушения.

Зад  опита им  да  дискредитират  работата ми като народен представител и  каузите, които подкрепям,  прозира собствената им безпомощност и фактът, че  няма как да коментират бездействието на своите избраници. 

Да, през последните две години съм участвала в не една инициатива в подкрепа на борбата срещу насилието над  жени и деца.

Да, като жена и майка, ще продължа да  осъждам всяка проява на агресия и дискриминация.

Да, ще продължа да работя за адекватно законодателство. Както вече го направихме, с предложение за изменение на Наказателния кодекс.

Относно твърдението, че съм подвеждала жените в областта и страната ще кажа само: Дали е подвеждане  предложението ни  за създаване на кризисни центрове във всеки областен град,  предложението ни  да се инкриминира домашното насилие и да се криминализират  „насилствените бракове“. Ако това е подвеждане на жените в България, нека да съм ги подвела.

Колко предложения за  борба с домашното насилие внесохте в Народното събрание, колко  кризисни центъра изградихте, господа управляващи? Или не го направихте, защото нямаше конвенция?

Моите усилия и моята битка е била и ще бъде - защита на българските деца и жени, с  или без Конвенция! И тя е ясна на всички. За разлика от позицията на народните представители от управляващото мнозинство, представляващи Габрово в Народното събрание, която остава неясно."