Конгресът на БСП не доведе до очакваната промяна, смята Григоров
Конгресът на БСП не доведе до очакваната промяна, смята Григоров / netinfo

Промяната, за която всички говореха, не се случи, поне на това заседание, каза Председателят на Общинската структура на БСП в Габрово Николай Григоров във връзка с Националния конгрес на партията. Според него БСП трябва да има ясна визия за поведението си като основна опозиционна сила, тъй като на практика в България опозиция няма. „Освен това ние говорехме за промяна в ръководството на партията, такава сила за промяна, каквато се опитвахме да излъчваме, не се получи", убеден е Григоров. Той коментира, че голяма част от делегатите не са разбрали, че потвърждавайки статуквото, не може да се говори за никаква промяна, поне в този момент. Това заседание още един път е потвърдило подкрепата на голяма част от делегатите към настоящото ръководство в лицето на председателя Станишев и на практика промяна не се е получила.

Григоров коментира и преизбирането на председателя Сергей Станишев. Според него избирането е станало без проблем, тъй като точката е била вкарана в самото заседание в дневния ред, така че останалите опоненти да не са могли да представят платформите си.

Работим два пъти по-активно за решаване на вътрешно партийните въпроси, както и за произвеждането на някаква прагматична и алтернативна политика на сегашното управление, каза още Григоров.  Важно е да се подготвяме за следващите местни и президентски избори, добави той. Според него, една партия, за да се яви на избори, трябва да е вътрешно укрепнала, а БСП не е е в такова състояние.  Предстои Националния съвет да избере ново Изпълнително бюро, което ще е първият знак за някаква промяна.

 БСП не е най-привлекателната политическа сила, трябва да си го признаем, колкото и на някои да не им се иска да го сторят, коментира председателят на БСП. „Ние обаче имаме голяма отговорност, тъй като няма реална опозиция на управляващите. Трябва да поемем тази функция, но не и в състоянието, в което се намира партията. Проблемите на мнозинството български граждани трябва да са ни най-близки, за това трябва да се обърнем към тях, а не да се занимаваме с вътрешнопартийните си дрязги. След време отново ще бъдем във форма и в кондиция", убеден е Григоров.