Какво време ни очаква през септември?
Какво време ни очаква през септември? / DarikNews.bg, архив

Предимно слънчево време ще има в региона на Габрово днес. Максималните температури ще достигат 25 градуса.

През септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на септември през страната ще премине студен атмосферен фронт и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Температурите слабо ще се понижат.

В периода 3-5 септември ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 24 и 29 градуса. Към 6-8 септември отново ще има по-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания. В края на първото десетдневние температурите ще започнат да се понижават.

През първите дни от второто десетдневие понижението на температурите ще продължи. Облачността над страната ще е по-често значителна и на места ще има превалявания. Сухо и предимно слънчево ще бъде времето през периода 15-19 септември, когато и температурите относително ще се повишат.

В края на второто и в началото на третото десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Температурите отново ще се понижат. На места ще превали дъжд. Около 22-23 септември ще е относително хладно, с условия за превалявания. През последните дни от месеца времето ще е спокойно, предимно слънчево, а температурите относително ще се повишат.

Според климатичната справка през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни през септември са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Измервани са и изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от септември има условия за слани във високите полета.

Астрономическата справка показва, че в началото на месеца слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 9 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 46 минути.

Фазите на луната през септември са: на 1 септември - новолуние, на 9 - последна четвърт, на 16 - пълнолуние, а на 23 септември - първа четвърт.

На 22 септември в 17 часа и 21 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, съобщава Красимир Стоев.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg