Изграждат велопарк на Узана
Изграждат велопарк на Узана / Дарик Габрово

 

Велопарк за екстремно колоездене ще бъде изграден в местността Узана. Това се предвижда в проект на сдружение "Устойчив туризъм Узана" и Община Габрово  по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Договорът за разработката вече е подписан, съобщи кметът Томислав Дончев. Наименованието на проекта е "Опазване биоразнообразието в местността Узана чрез устойчиво управление на територията".

Стойността му е над 120 000 лв., а продължителността 13 месеца. В рамките на проекта ще бъде изработена концепция за устойчиво развитие на местността, ще се изгради инфраструктура за управление на туристопотока, ще бъде издадена книга "Узана - зеленото сърце на България".

Велопаркът, който ще бъде създаден, ще съдържа 17 елемента, които ще са разположени върху 10 - 20 дка общински терен между посетителския информационен център и хотел Импулс.  Съоръженията са предназначени за колоездачи с опит. Кметът подчерта, че е горд с разработката и се надява, велопаркът да привлече още повече туристи. Според него в страната няма изградено подобно съоръжение. Предстои да се обмисли как точно новите атракции ще бъдат предпазени от вандали.