Избухнаха военни складове край Севлиево
Избухнаха военни складове край Севлиево / Дарик Габрово
Избухнаха военни складове край Севлиево
46981
Избухнаха военни складове край Севлиево
  • Избухнаха военни складове край Севлиево

Силни гърмежи събудиха Севлиево около 9 часа.

Взривили са се боеприпаси в бивша военна база край село Ловнидол, на около 8 км от града. В базата има девет склада, собственост на софийската фирма "ЕМКО". Експлозиите са станали в един от складовете, в който е имало 3120 сандъка с боеприпаси, конвенционални снаряди за противотанкови оръжия, каза пред Дарик кметът на Севлиево Иван Иванов.

Избухнаха военни складове край Севлиево
netinfo

Няма данни за пострадали. Районът е отцепен. Конната база, която се намира в близост, е евакуирана. Предупредени са ловните дружинки.

Има две села, които са на разстояние от около 3 км от базата, нямаме причини за притеснения от обгазяване, увери Иванов. Той допълни, че в обекта е имало двама охранители, които са били евакуирани спешно.

В отцепения район, който е с радиус от 1,5 км, ще може да се влиза 24 часа, след като спре и последният взрив. Тогава ще може да се направи и оглед, който да установи причините за инцидента.

На мястото са областният управител, ръководствата на пожарна и полиция, кметът на Севлиево.

По информация на БТА снарядите са били предназначени за унищожаване, а договорът за утилизацията им е предвиждал те вече да са унищожени.

Повече от 50 експлозии разтърсиха софийското село Челопечене и цяла София в началото на юли 2008 г. Тогава се взривиха военни цехове за преработка на боеприпаси, в които имаше 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Тогава от Министерство на отбраната съобщиха, че в страната има складирани около 45-50 000 т боеприпаси, но според бивши служители на МО реалният им брой надхвърля 100 000 т.