Иван Гарелов ще представи днес в Габрово новата си книга
Иван Гарелов ще представи днес в Габрово новата си книга / Дарик Габрово, архив

Мемоарната „Недалеч и неотдавна" е по повод 70-годишнината на именития журналист и разказва за най-интересните му срещи с лица от световната политическа сцена

Ясер Арафат, Ицхак Шамир, Андреас Папандреу, Мелина Меркури, Ориана Фалачи, архиепископ Макариос - това са само част от „героите", с които топ журналистът Иван Гарелов среща своите читатели. Книгата е под заглавие „Недалеч и неотдавна" и ще бъде представена в Габрово на 23 април, вторник, от 18:30 часа в Драматичния театър „Рачо Стоянов".

Събитието е петото поред за представянето на новата книга на именития журналист. След Габрово творбата предстои да посети и Велико Търново.

„Недалеч и неотдавна" е разказ от първо лице за реални събития, станали част от световната политика - палестинско-израелският конфликт, кипърският проблем, падането на военната хунта в Гърция, геноцида в Камбоджа, китайско-виетнамският военен конфликт, делото „Антонов" и посещението на папа Йоан Павел II в България. В нея Мистър Панорама представя неизвестни досега детайли от създаването на едни от най-успешните си документални филми, получили престижни отличия за телевизионна журналистика. Сред лентите са емблематичните „Идваме от Ливан", „Не забравяйте Бейрут!" и „Гърция без пагони".

 

Иван Гарелов е популярен български журналист и телевизионен водещ. Роден на 6 февруари 1943 г. в Смилец, Област Пазарджик. През 1967 г. завършва Софийски университет „Климент Охридски" със специалност журналистика. Работи във вестник „Народна младеж" (1968-1969), в БТА (1970-1973). През 1973 г. започва работа в БНТ като редактор, зам.-главен редактор и директор „Новини и актуални предавания", продуцент. Дълги години е водещ и продуцент на обзорното информационно-политическо предаване „Панорама". В БНТ създава и популярните за времето си вечерни публицистични предавания „Екип 4" и „След новините". От 2000 г. за кратко е на работа в Нова телевизия като шеф на „Новини и актуални предавания".

От 1990 до 2001 година е телевизионен водещ на всички изборни студиа (ефири).

От 2004 г. за три години е водещ на телевизионната игра „Вот на доверие" по бТВ.

Автор на множество документални филми за конфликтите в Близкия Изток; Гърция; Атон и др.

Автор на книгите „Идвам от Израел" (1986), „Атила срещу Афродита" (1986).