/ Община Габрово
На 28 септември преди 85 години Габровският градски общински съвет приема първия герб на града, който след различни превратности се запазва до днес.

Откриха изложба за знанието и просветата в Габрово

През 1934 г., по предложение на кмета Илия Кожухаров, общинският съвет обявява конкурс за изработване на герб на града. Изработена е програма за провеждане на конкурса, съгласувана със Съюза на габровските индустриалци, директора на Априловската гимназия и на Местния занаятчийски комитет. Програмата е разпратена до учители по рисуване в страната.

РИМ-Габрово

Към обявения конкурс интерес проявява големият български художник-декоратор проф. Харалампи Тачев - един от първите български модернисти. Той е автор на редица знакови произведения, сред които проектът за герб на София и оригиналът на Манифеста за обявяване независимостта на България. Утвърждава се като един от големите експерти по хералдика в България.

За да си герой, не е нужно да се „възпламениш“, понякога е достатъчно да издържиш (СНИМКИ)

До 28 февруари 1935 г. за конкурса постъпват 34 проекта. На 2 март с. г. авторитетна комисия с председател кмета Илия Кожухаров се събира на заседание и преглежда представените проекти. Първа премия е дадена на проекта на проф. Харалампи К. Тачев от София, втора - на Иван Захариев, художник и учител по рисуване в Априловската гимназия-Габрово, и трета - на Иван Манев, художник от София.

Комисията препоръчва на Габровския общински съвет гербът да се изработи по проекта, получил първа премия, но в него да се направят поправки, като се използват символи от другите два проекта.

Според препоръките на комисията, гербът е преработен от Иван Захариев.