/ Община Габрово
По повод новата учебна година в Националния музей на образованието е открита изложба под наслов "Габрово - център на знание и просвета". Изложбата е на открито - в пространството между историческата сграда на Априловото училище и градската библиотека. Това съобщиха от музея.

Върху 16 табла, разположени на около 50 линейни метра, са представени просветните традиции в килийното, взаимното и съвременното училище. Експозицията е създадена с финансовата подкрепа на общината по програмата за култура и е свързана със 160-годишнината от обявяването на Габрово за град.

Уредниците от музея обясниха, че ако в миналото върху бреговете на Янтра се заражда индустриалното чудо, то в центъра на Габрово повече от век и половина се развива просветна традиция, която впечатлява силно дори пътешественика от 19-ти век Феликс Каниц, наричан Балканският Колумб. Десетилетие след обявяването на Габрово за град той го посещава и отбелязва, че тук е създадено "първото национално българско училище, след което българското учебно дело е отбелязало извънредно бърз възход".

Целта на изложбата е да покаже възхода в Габрово, по повод обявяването на 8-вековното селище за град, посочиха от музея.

Чрез фотодокументален разказ за училищата като сгради, символи, ритуали, учебна дейност, училищен живот и снимки на ученици от различни поколения експозицията се асоциира с един голям градски училищен албум, който освен че дава информация, предизвика спомени, свързани с училищния живот, създава самочувствие, чувство на принадлежност и гордост.

Посланието към младите хора е да пренасят добрите традиции и да не забравят завета на Априлов: "Имайте за свята длъжност да обичате отечеството си, както ще видите, чи обичат своето сичките европейци, и помагайте му сякакво и като свършите учението, върнете ся да му слугувате на потребите му и на нуждите му, както правят и другите народи".

Експозицията е реализирана и във вариант мобилна изложба, което дава възможност да гостува в училища и музеи в Габрово, региона и страната. Тя ще бъде предложена и на българските училища зад граница.