Габровска фирма е уличена в неправомерно усвояване на парични средства
Габровска фирма е уличена в неправомерно усвояване на парични средства / Дарик Габрово, архив

Служители в сектор "Икономическа полиция" при областна дирекция на МВР Габрово са приключили работа във връзка със сигнал за неправомерно усвояване на парични средства от страна на търговско дружество, чрез използване на документи с невярно съдържание, информират от полицията.

Дейността на габровската фирма е свързана с провеждане на курсове за преквалификация по програма "Развитие на човешките ресурси", която се финансира със средства от Европейския съюз. За всяко записало се и успешно завършило обучението лице, фирмата получава по 600 лв. Средствата се отпускат при условие, че курсистите нямат повече от 20% отсъствия от определения хорариум лекции.

Установено е, че за периода 01.01.2011 г. - 28.02.2012 г., търговското дружество е провело три такива курса, но не всички записали се за обучение лица са посещавали занятията или са присъствали на по-малко от изискуемия брой учебни часове. Въпреки това фирмата е представила документи, че всички курсисти са посещавали редовно занятията, като по този начин неправомерно са усвоени 12 100 лв.

Материалите по преписката, образувана по чл. 212, ал. 3 от НК, са изпратени на Районна прокуратура - Габрово.