Ваксините действат
Ваксините действат / Thinkstock
Европейските държави се обединяват под мотото „Ваксините действат“. Целта е да бъдат информирани и активизирани гражданите към отговорно отношение към профилактиката с ваксини.

Това съобщиха от РЗИ-Габрово и уточниха, че всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая от ваксинопредодвратими заболявания, като повечето от тях са при деца.

Тежки заразни заболявания като дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич) не се срещат днес благодарение на ваксините. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие срещу тези заболявания. Имунизации в България се правят още срещу: Туберкулоза, Хепатит Б, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, Морбили (Дребна шарка), Рубеола, Паротит (Заушка).

Днес в някои области на страната има случаи на морбили поради непълно имунизационно покритие срещу заболяването. Ваксината срещу морбили е комбинирана и предпазва още срещу рубеола и паротит. Поставя се на 13-месечна възраст (имунизация) и на 12 годишни (реимунизация).

РЗИ-Габрово, апелира към всички родители, ако не си спомнят дали детето им е имунизирано (реимунизирано) срещу морбили, незабавно да се обърнат към личния лекар за поставяне на ваксина.

За неосигурените здравно лица и за такива които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, ваксина срещу морбили може да бъде извършена безплатно в имунизационния кабинет на РЗИ-Габрово, всеки работен ден. Адрeсът е: Габрово, ул. Райчо Каролев“ №2, етаж 2, стая 205."