арест белезници задържан
арест белезници задържан / Thinkstock/Getty Images
Тричленен състав на Окръжен съд – Габрово допусна предаването на българския гражданин Н.П., който живее във Варна, на властите в Кралство Нидерландия въз основа на издадена по отношение на същия Европейска заповед за арест.
 
Европейска заповед за арест е издадена от прокурор при Окръжна прокуратура в съдебен окръг Zeeland - West - Brabant, град Бреда, Кралство Нидерландия с искане за задържане и предаване на българския гражданин, с цел провеждане на предварително разследване за извършено на територията на страната престъпление – умишлено убийство.

Екстрадират българин по искане на Държавния департамент на САЩ

Деянието е извършено на 15-ти срещу 16-ти февруари 2016 година в град Осендрехт. След получен сигнал за стрелба полицейски служители са намерили в местно жилище простреляно лице. На същото място е открит и разсадник за канабис.
С оглед данните по делото съдът счете, че издадената Европейската заповед за арест съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Съдебният състав прецени, че не са налице предвидените в закона основания за отказ да се изпълни получената заповед и отчете предоставените от искащата страна гаранции, осигуряващи необходимата закрила на българския гражданин в случай на присъда в издаващата държава.
 
Решението на Окръжен съд - Габрово подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Велико Търново.