Двама преброители са отстранени заради несправяне с работата
Двама преброители са отстранени заради несправяне с работата / Дарик Габрово, архив

 

Засега двама преброители са заменени с други поради несправяне с работата и неправилно попълване на преброителните карти, каза за Дарик директорът на Териториалното статистическо бюро Георги Цветков. На тяхно място са назначени други хора, които да завършат преброяването. Той уточни, че отстранените няма да получат възнаграждение, тъй като то се дава на този, който завърши работата в определения му участък. На територията на областта работят 645 преброители и 213 контрольори. Има и 44 човека, който са едновременно преброители и контрольори.

Според Цветков преброяването към момента върви нормално, въпреки безпокойство да не се окажат процентите на преброените прекалено високи, а населението да го няма. От началото на ръчното преброяване в областта са отчетени 63 % преброено население на база на данните от ГРАО от 2010 година. Сред основните проблеми, които срещат преброителите, Цветков посочи предаването на кодове от хора, които не са се преброили в област Габрово.

"Хората смятат, че като живеят за постоянно в Област Велико Търново и са се преброили там, не е нужно да се броят тук, което е нарушение на методологията, защото те трябва да се преброят там, където са намерени", обясни Цветков.

Той допълни, че интересът от страна на чужденците към преброяването е голям. На местата, където живеят англичани са осигурени и придружители- преводачи, които съдействат на хората. По думите му няма сигнали за "фалшиви преброители".

Най- често гражданите се обаждат на дежурния телефон в Териториалното статистическо бюро, за да искат информация кой и кога ще ги преброи, уточни той.