/ iStock/Getty Images
"Габровският драматичен театър "Рачо Стоянов" ще играе на открита сцена три представления в етнографския музей "Етър". Спектаклите от цикъла "Театър под звездите" са на 5, 6 и 7 септември и започват в 20:00 часа". Това съобщи Меглена Златева от театъра.

Представленията са сред най-новите постановки в репертоара на трупата, а премиерите им са се състояли през юни и юли. Спектакълът "Руски вечери с револвери" на режисьора Петринел Гочев ще е на 5 септември.

Създаден е по едноактните комедии на А.П. Чехов "Мечка" и "Предложение", включен е и текст от разказа "Писмо" на Василий Шукшин. Участват актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Петко Петков и Стоян Руменин.

Габровският драматичен театър отвори врати след близо тримесечно прекъсване

Постановката разказва за това какво се случва с любовта, когато срещне дребнавата настойчивост на спора. Героите попадат в противоречие със самите себе си, но желанието им да отстояват позициите си замъглява важното в живота.

Чехов, както и Шукшин, майсторски разкриват променливата човешка природа, разкъсана между намерение и действие, а режисьорският прочит на Петринел Гочев показва как, улисани в дребнотемие, хората загърбват истинската си същност и пропускат възможностите, които животът им предоставя.

Спектакълът на режисьора Васил Дуев и габровската трупа - "Лейтенант Густл. Да обичаш живота", е на 6 септември. Васил Дуев е автор на сценичната адаптация на новелата "Лейтенант Густл" на австрийския писател и драматург Артур Шницлер.

Участват актьорите Любен Попов, Магдалена Славчева, Адриана Димова, Тони Христова и Найден Банчевски. Хореографията е на Магдалена Славчева и Найден Банчевски. "Лейтенант Густл. Да обичаш живота" пренася зрителите във Виена от началото на 20-ти век, а спектакълът е екзистенциално надсмиване спрямо амбициите ни, покана за философско преосмисляне на обърканите ни мисли, подменените ни представи за чест, дълг, достойнство, смисъл и истина.

Театралното предложение за 7 септември, е представлението "Руски вечери с микроскоп" на режисьора Петринел Гочев. Направено е по едноактната комедия "Юбилей" от А. П. Чехов, в съчетание с разказите "Селски жители" и "Микроскоп" от Василий Шукшин.

Участват актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Стоян Руменин и Петко Петков. Спектакълът акцентира на упоритата решителност на героите да отстояват намеренията си.

Случващото се на сцената е амалгама от страсти, суета, самовлюбеност и амбициозност, подсилени от самоувереността на човешкото незнание. Представлението като под микроскоп показва взаимоотношенията между хората, собствената им слабост, трудното адаптиране към промяна и измамното надхитряне в опит за постигане на целите.

Билети може да закупите от касата на габровския театър или онлайн https://bit.ly/2EVMDil за трите постановки от цикъла „Театър под звездите“, както и поотделно: за „Руски вечери с револвери“ - https://bit.ly/3gT64FR; за „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“ - https://bit.ly/3bvVp36; за „Руски вечери с микроскоп“ - https://bit.ly/3lGJFPX.
БТА