150 години от героичната гибел на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
150 години от героичната гибел на Хаджи Димитър и Стефан Караджа / Областен управител Габрово

Областният управител Невена Петкова участва в тържественото отбелязване на 150-годишнината от героичната гибел на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието премина под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Да почетат годишнината бяха и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народни представители от Старозагорския район, областни и заместник областни управители, кметове и стотици граждани.

Участието на габровци в най-големия въоръжен отряд, преминал река Дунав през юли 1868 г.

Областен управител
150 години от героичната гибел на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

На връх Хаджи Димитър беше извършена заупокойна молитва в памет на двамата войводи и на героите, загинали за свободата на България. Силни думи за делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните четници бяха изречени от Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, който завърши словото си с въпроса „Достойни ли сме?“.

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

150 години от героичната гибел на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Областен управител Габрово

Венци и цветя обсипаха паметника на Хаджи Димитър, а по повод годишнината беше валидирана юбилейна пощенска карта. Края на честването беше отбелязано с възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа под върха, реализирана от 24 клуба  от НД „Традиция“ от страната.