Днес започва Празникът на духовната музика
Днес започва Празникът на духовната музика / netinfo

Шестото издание на Празника на духовната музика ще се проведе днес и утре в Габрово. В концертната програма ще вземат участие два чуждестранни и пет български състава. Първият концерт “Източно- православни песнопения” е тази вечер в храм “Света Троца”. Очаква се тази година в двата традиционни концерта да се включат над 200 изпълнители.

Днес започва Национална теоретична конференция на тема “Приликите в свещените книги в различните вероизповедания, залог за толерантност в годината на Библията”. Очаква се представители на около 20 вероизповедания да се включат в конференцията. Също днес стартира и Годишната Национална среща- обучение на Регионалните центрове “Читалища”, която е част от съпътстващите мероприятия на Фестивала. Тя ще се проведе в рамките на два дни и в нея ще участват около 100 души.

1059 изпълнители от 35 хорови състава са участвали до сега в петте издания на Празника на духовната музика. От тях 11 са чуждестранни, шест габровски хорови формации и 17 от 11 града на страната. В статута на Фестивала е залегнало условието да се канят по два чуждестранни състава, а останалите да са български. Задължително условие е да не се повтарят съставите, участвали в Празника. Организатори на Празника на духовната музика са Министерство на културата, Община Габрово, Габровското архиерейско наместничество и Народно читалище “Габрово”.

Председател на организационния комитет е Негово високо преосвещенство митрополит Григорий. “Тази година се чувстваме добре обезпечени финансово”, каза Секретарят на читалище “Габрово” Тотка Полякова. Министерството на културата е отпуснало 16 хил. лв за теоретичната конференция и за фестивала. От Община Габрово отпуснатите средства са 7 хил. лв.