Днес започва четиридесетото издание на международния фестивал Дни на камерната музика - Габрово
Днес започва четиридесетото издание на международния фестивал Дни на камерната музика - Габрово / Габровски камерен оркестър

Четиридесетото издание на международния фестивал "Дни на камерната музика - Габрово" ще се проведе от 8 до 15 септември. Фестивалът ще ни предложи 8 концерта, като запазва стремежа си да обновява своя афиш с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите.

За пръв път от много години джазът ще присъства - с елитни музиканти, които обаче ще влязат в ролята на изпълнители на класическа музика. Новост за Габрово е и първият експериментален концерт на възглавници за бебета. След 23 годишна пауза на фестивала отново ще има авторски концерт на български композитор с принос в развитието на музикалния живот в Габрово.

Разширява се и концертната дейност в открити градски пространства, чиято цел е да привлече нова публика . Запазва се традицията да присъстват големи имена в българското и световното изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал - запазена марка за висока култура.

По традиция повечето концерти ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев", където посетителите ще могат да разледат постоянната и гостуващите изложби.

Почти всички автори и част от изпълнителите, включени в ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2016 ще гостуват по желания на габровската публика отразени в анкетирането й през миналата година.