Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!
Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя! / Дарик Габрово

 Засилено полицейско присъствие ще има от първия учебен ден до края на октомври в районите на училищата в Габровска област. По-строгият контрол цели предпазване на учениците от пътни произшествия и недопускането на различни  инциденти.  Това бе съобщено на специална пресконференция в Областна дирекция на МВР, в която участваха началниците на Охранителна и Пътна полиция - Гичо Гичев и Камен Дянков, и шефът на регионалния инспекторат по образование Георги Маринов.

 В началото на учебната година полицейски служители ще се срещнат с родители и деца, за да ги запознаят с основните правила за движение и да набележат най-безопасните маршрути на придвижване до учебните заведения. Вече са проведени срещи с ръководствата на охранителните фирми, на които е обърнато внимание за действията при наличие на съмнителни лица в близост до училищата.

 От полицията припомниха, че е забранено влизането и паркирането на моторни превозни средства в дворовете на учебните заведения. Полицейски служители ще следят и регулират в началото и края на учебните часове за спирането и струпването на автомобили в близост до училищата.

 От 17 до 30 септември  на територията на цялата страна се провежда традиционната Акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

През периода на акцията ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на полицията на местата с повишена опасност от ПТП по уличната мрежа и в районите на учебните заведения, за да не се допуснат произшествия  и се осигури по-добра безопасност на движение за учащите и техните родители.