Читалища купуват нови носии с допълваща субсидия
Читалища купуват нови носии с допълваща субсидия / netinfo

Читалищните секретари от севлиевските села Богатово, Крамолин, Дамяново, Буря и Горна Росица проведоха среща с дизайнерката Евгения Рангелова, представител на специализирана в изработването на национални носии фирма от София. Срещата бе организирана от Сабие Ходжева, началник отдел „Вероизповедания и етническа интеграция“.

Идеята за нея идва след като петте читалища спечелиха проект за допълваща субсидия за закупуване на нови носии от Министерството на културата. За да се избегне лутането им по различни фирми, срещата бе проведена в кметската администрация.

Години наред самодейните състави излизат на сцената със старите си носии, тъй като средствата все не стигали, за да се купят нови. Допълващата субсидия и сега е малка, но частични подобрения все пак ще бъдат направени. Ще бъдат запазени автентичността и характерните за района цветове и шевици. По време на срещата си с дизайнерката, читалищните секретари са направили поръчки за елеци, ризи и пояси. В най-кратък срок те ще видят няколко варианта на скиците на дрехите, както и на цените за тях.