Честит рожден ден на музея Дом на хумора и сатирата
Честит рожден ден на музея Дом на хумора и сатирата / netinfo

Когато кажеш, че си габровец и в страната, и в чужбина хората се сещат първо за три неща - за Дома на хумора и сатирата, за Котката с отрязана опашка и за Габровските шеги.

Те са станали емблемите, които ни отличават от целия свят. Правят ни една специфична и разпознаваема общност.

Е, ако трябва да сме честни, хората по-често употребяват "габровски лъжи", вместо "габровски шеги", но без в това да се влага негативен оттенък.

На 1 април Габрово празнува. Столицата на хумора и сатирата отбелязва Международния ден на хумора и шегата.

А музеят „Дом на хумора и сатирата” отбелязва своя 43-и рожден ден

Честит рожден ден на музея "Дом на хумора и сатирата"
netinfo

Както всяка година екипът на габровската Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати, през който специалните празнични прояви са безплатни за всички габровци и гости на града.

По традиция в целодневната първоаприлска програма са предвидени интересни изяви за всички възрасти. Не, това не е шега, може да проверите.

От 10:00 ч. в „Залата на жирафите” е детското матине „Да поиграем с Рачо Ковача“.

Празникът за малчуганите е свързан с един от най-известните габровски символи – Рачо Ковача – и е посветен на 80-годишнината от поставянето на скулптурата му на скалата в река Янтра.

Фотография: retrobulgaria.com

 

Честит рожден ден на музея "Дом на хумора и сатирата"
netinfo

Главни герои в него са децата от подготвителна група на ЦДГ „Мики Маус“, а изявата е заключително занятие от съвместния образователен проект на Дома на хумора и детското заведение, чрез който децата се запознаха със символите на габровския хумор и ги претвориха във весели истории, рисунки и игри.

Сега предстои подреждането на голям пъзел с образа на Рачо Ковача, както и забавление с  викторини, игри и множество изненади.

Откриването на изложбата „Нашенци преди и сега“ е предвидено за 14:00 ч. в зала 6.

Тя е посветена на 125-годишнина от рождението на Чудомир, а неговите герои са вдъхновили малките художници от школата по изобразителни и приложни изкуства „Арт линия“ в Казанлък.

За първото си гостуване в Габрово възпитаниците на Ваня Запрянова представят 56 рисунки с молив, туш и акварел – една истинска галерия от любими персонажи на Чудомир.

Честит рожден ден на музея "Дом на хумора и сатирата"
netinfo

Вече 15 години в школата се обучават деца и възрастни, които участват в национални и международни изложби, конкурси и пленери, тематични ателиета и благотворителни акции. Школата е представяла свои изложби в Русия, Украйна, Македония, Белгия, Япония и е лауреат на много награди.

Казанлъшкият хуморист е вдъхновил и малките артисти от Юношеския театрален състав „Смехоранчета“ към Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1928“ в Габрово с ръководител Виктория Петрова.

Специално за откриването на изложбата и за рождения ден на Дома на хумора те са подготвили сценките „Провинциалистки“ и „Художникът“, които ще изпълнят пред гостите на празника.

В 17:30 ч. е откриването на представителната изложба „ФЕКО – 30 години обединени карикатуристи“.

Това е сборна изложба, която отбелязва 30 години от създаването на една забележителна организация. През далечната 1985 г. се основава Федерацията на европейските организации на карикатуристите (ФЕКО), която отдавна е надскочила границите на нашия континент и днес, освен от Европа, в нея членуват организации от Австралия, Япония, Египет, Аржентина, Израел, Тайван, Корея и Иран.

На поканата на Дома на хумора да участват в тази обща празнична изява откликнаха 30 представители на ФЕКО-организации от 15 страни, които изпратиха 60 карикатури, специално създадени за отбелязване на кръглата годишнина.

Сборната изложба е израз и преклонение пред таланта, остроумната мисъл и социалната ангажираност на карикатуристи от различни страни да рисуват историята на съвременния свят през призмата на комичното.

Специално за събитието от Франция пристига г-н Бернар Бутон – президент на ФЕКО.

Той лично ще открие изложбата и ще поздрави почитателите на хумора в Габрово.

Почетни гости на вернисажа ще бъдат карикатуристите г-н Ивайло Цветков – президент на ФЕКО-България и неговият заместник г-н Трайко Попов.

В празничната вечер ще прозвучат изпълнения на дует „Кредо“ и на възпитаници от Музикална школа „Звезди в аванс“ с ръководители Ваня и Радослав Талеви.