Благовещение в АЕК Етър
Благовещение в АЕК Етър / Дарик Габрово, архив

Възстановка на обредните практики, характерни за Благовещение ще се извърши на 25 март, от 11.30 часа в Архитектурно - етнографския комплекс „Етър".

Според народното вярване на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от Юдейските земи те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести. През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината.

На Благовещение се прескача огън, за да сме здрави и пъргави и да не ни хапят змии. На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва. Вярва се, че ако денят бъде ясен, слънчев и топъл копринените буби ще бъдат здрави и ще има добър плод за един от най-силно развитите занаяти от ХV до средата на ХХ век -копринарството. Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.