„Благоустрояване“ - Габрово разполага с пет нови сметосъбиращи камиона
„Благоустрояване“ - Габрово разполага с пет нови сметосъбиращи камиона / 100 вести

Общинското предприятие „Благоустрояване“ - Габрово разполага вече с пет нови сметосъбиращи камиона, съобщава за вестник „100 вести“ управителят Хилда Цвъркалева. Техниката е част от инвестиционната програма на Община Габрово за 2015 година, за която бяха предвидени 1 500 000 лв., но всъщност камионите са закупени за 1 354 500 лв.

През 2013 година с решение на Общинския съвет общинската фирма „Благоустрояване“ беше преобразувана в общинско предприятие.

„За мен е огромно удоволствие да ви уведомя, че Община Габрово получи одобрението на Управляващия орган на предложената инвестиционна програма за устойчиво градско развитие на Габрово“, казва пред изданието кметът Таня Христова.

Това означава, че по приоритетна ос 1 на оперативна програма „Региони в растеж“ Общината може да започне реализирането на инвестиционни проекти в размер на близо 26 млн. лв.

Общата стойност на одобрената инвестиционна програма е в размер на над 31 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ, която ще получи Община Габрово в рамките на ОП „Региони в растеж“, е 25 739 640 лв.

„Това е началото, с което ще започнем изпълнение на проектите от новия програмен период“, уточнява кметът Таня Христова.

Не само социални, но и здравни услуги по домовете на клиентите предлага проектът „Център за независим живот“ в Трявна, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Според ръководителя на проекта Доника Балабанова реализирането на разработката започва на 1 ноември, когато бяха назначени 15 социални асистенти за обслужването на 70 човека. Дейностите са на стойност 495 680 лева и са свързани с предоставянето на иновативни социално-здравни услуги в домашна среда.