Безработицата в Габрово спада
Безработицата в Габрово спада / Дарик Габрово

 

6.9% е нивото на безработица в Област Габрово към края на месец май, съобщи директорът на бюрото по труда Лена Енева. Тя коментира, че „за първи път е толкова рязък спадът на безработица от дълго време насам". Спрямо месец април нивото се е  понижило с 0.37%.

Най-ниското равнище на безработица отново е в Севлиево, а най-високото в Дряново. Най-рязък спад се наблюдава в Община Трявна, като към края на март е била 10.19%, а сега е 9%.

През месец май от всички 640 безработни, които са напуснали бюрото по труда в Габрово, 240 са си намерили работа. Останалите около 400 човека са напуснали или по свое желание или не са се явили в бюрото, за да поддържат своята регистрация. „Не можем да имаме абсолютно сигурно обяснение за причината на този голям изходящ поток, но една от тях може би е летния период . Вероятно много хора намират смисъл да работят през лятото в други райони на страната, където има сезонна заетост", каза още Енева.

Габровска област, заема все още трето място в страната с най-ниска безработица, след София-град и Бургас. Въпреки, че отчетите за месец юни все още не са готови, Лена Енева прогнозира, че равнището на безработица към края на месеца ще бъде по-ниско от това за май. „Ако това е така за първи път ще имаме от началото на годината два месеца един след друг с намаляващо равнище на безработица", допълни още тя.