/ DarikNews.bg, архив

Безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе на 16 ноември, от 10:00 до 12:00 ч. в сградата на Общински пазари - Севлиево.

Събитието се организира от "Лайънс клуб" - Плевен със съдействието на Община Севлиево и ОБС на БЧК - Севлиево във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с диабета.

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване.

Ядките стабилизират кръвната захар

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Ето растенията, които понижават кръвната захар (ВИДЕО)

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и други.

Инициативата се провежда с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.