8 г. затвор за рецидивист, извършил грабеж в Габрово
8 г. затвор за рецидивист, извършил грабеж в Габрово / Дарик Габрово, архив

Габровски окръжен съд постанови днес 8 години лишаване от свобода за мъж от Казанлък, ограбил габровка само два месеца, след като излязъл от затвора. 32-годишният Живко Д. бе признат за виновен в това, че на 24 юни миналата година, около 1,00 часа, на ул. „Любен Каравелов" в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел от 50-годишна жена дамска чанта, в която имало различни вещи и три златни пръстена, всичко на стойност 1002,70 лв.  Мъжът следил пострадалата известно време преди да я нападне в неосветен участък на улицата в близост до дома й. Габровката опитала да се противопостави, но Живко я повалил на земята и започнал да я удря по главата.

За извършеното престъпление и на основание чл.199, ал.1 т.4 във вр. с чл.198, ал.1 във вр. с чл.29, ал.1 б."а" от НК и при условията на чл.58а ал.4 от НК Живко Д. бе осъден на 8 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим. Съдът определи размера на наказанието при превес на отегчаващите вината обстоятелства, като съобрази високата степен на обществена опасност на извършеното и на подсъдимия, който е осъждан многократно, включително за престъпление от същия характер.

Съдът уважи изцяло предявения от пострадалата граждански иск в размер на 709,52 лв. за причинени от престъплението имуществени вреди (стойност на отнетите и невъзстановени вещи).

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.