388 проверки е извършил Общинския инспекторат през януари
388 проверки е извършил Общинския инспекторат през януари / Дарик Габрово, архив

 

388 проверки са извършени през месец януари, сочат резултатите от отчета на Общински инспекторат за изминалия месец. Констатирани са 23 нарушения на текстове от наредбите на Общински съвет- Габрово. Съставени са 13 писмени предписания, които са изпълнени от гражданите, каза кметът Николай Сираков. Извършени са 24 целенасочени проверки по изпълнение на договора за зимното поддържане на улици и места за обществено ползване, както и за сметосъбиране и сметоизвозване на територията на община Габрово. Съставени са 11 констативни протокола.

През месеца са постъпили само 4 сигнала за непочистени улици, 2 от които са основателни, допълни Сираков. На телефонния номер за сигнали на граждани през миналия месец са подадени 22 сигнала.

От тях два са за непочистени от сняг улици, 18 сигнала за безстопанствени кучета и два- за пуснати свободно домашни кучета.

Чрез системата за видеонаблюдение на пространството около сградата на Община Габрово през януари е установено 1 нарушение, извършителят на което е санкциониран. По закона за движение по пътищата, в частта „неправилно паркиране и престой", са констатирани 289 нарушения. На част от нарушителите са съставени предупредителни протоколи, а на 183 водачи на МПС е наложена глоба с фиш. Общата стойност на фишовете за месеца е 5020 лв. От тях в рамките на месеца са платени 98 фиша на стойност 3050 лв.

"Отделно инспектората има една нова функция- да проверява Общински пътнически транспорт", каза още Николай Сираков. Той уточни, че през периода 7 януари- 31 януари са извършени 30 проверки относно спазването на разписанията на бусовете, автобусите и тролейбусите. По време на проверката инспекторите са констатирали нарушения, свързани с неиздаване на билети и разговор по GSM от водач на автобус по време на движение. Не са установени нарушения по отношение на разписанието.