305 нарушения на трудовото законодателство през септември
305 нарушения на трудовото законодателство през септември / netinfo

 

305 нарушения са установени от инспекцията по труда в Габрово през септември, съобщават от институцията. Половината от тях са били в областта на трудовите правоотношения - 35 свързани със заплащането на труда, 23 с режима на работното време. По организацията на здравословните и безопасни условия на труд са констатирани 63 нарушения,  по обезопасеността  на работното оборудване - 43, по хигиената на труда 20.

За отстраняване на допуснатите нарушения са дадени 295 задължителни за изпълнение предписания, спрени са от експлоатация 3 съоръжения и 1 работещ е отстранен.

След предприети мерки от страна на инспекторите по труда са изплатени заплатите на наетите лица от 3 фирми в  Севлиево, а работещите в други 4 фирми на областта са получили  допълнителни трудови възнаграждения. За неизплатени заплати са  съставени актове и връчени наказателни постановление на 10 предприятия, а за неизплатени обезщетения още 4 акта. Пет от тези наказателни постановления са във връзка с неизпълнение на дадени предписания за изплащане на работни заплати.