3 г. условно за пияния водач, предизвикал тежка катастрофа с трима пострадали на бул. Трети март
3 г. условно за пияния водач, предизвикал тежка катастрофа с трима пострадали на бул. Трети март / Дарик Габрово, архив

3 години лишаване от свобода условно получи пиян водач, потрошил тежко при катастрофа двама души. Освен това М. В. няма право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години. Наказанието е определено след одобрено споразумение между прокурора и защитата на подсъдимия. Младежът се призна за виновен в престъплението, по което бе подсъдим. На 27 май 2012-та година, около 8 часа, 19-годишният М. В. на бул. "Трети март" /в участъка пред ДКЦ 1/ с лек автомобил "Опел Корса" , движейки се с 99 км. при разрешени 50 км/ч, навлязъл в насрещната лента и ударил друг лек автомобил "Опел Корса". Пострадаха трима души от втората кола, като двама от тях много сериозни. Единият от ранените получи травматично-хеморагичен шок в резултат на множество травматични увреждания на костите на крайниците и бе с опасност за живота. Химическата експертиза тогава показа 2,01 на хиляда алкохол в кръвта на 19-годишния водач.

 Габровски районен съд одобри споразумение, с което на подсъдимия се налага наказание от 3 г. лишаване от свобода, като изпълнението на наложеното наказание се отлага  за срок от пет години.

На  М.В. се налага и наказание "лишаване от право на управление н МПС", за срок  от три години,  като за изтърпяване на това наказание се признава времето през което е бил лишен от това право по административен ред, а именно от 28.05.2012 година до влизане на  споразумението в сила.

„Законът предвижда за престъплението, за което подсъдимия е предаден на съд наказание лишаване от свобода до 5 години. Съобразно степента на обществена опасност на деянието и дееца, е определено наказание над предвидения среден размер, а именно три години, като е определен максимално предвидения от НК изпитателен срок. Налице са законово  предвидените предпоставки за приложение на разпоредбата на чл. 66 ал.1 от НК. Така определеното по вид, размер и начин на изтърпяване наказание  съдът намира за съответно на извършеното, отговарящо на степента на обществена опасност на деянието и дееца. Наред с това наказание подсъдимия ще изтърпи и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от три години, което наред с другото наказание ще допринесе за постигане целите на наказанието", пише в съдебния протокол.