ОСУТ
ОСУТ / Областен управител Габрово

Информация за контролната дейност на Дирекция „Инспекция по труда“ във връзка със спазването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и от ТП на НОИ за трудовите злополуки и професионалните заболявания в Габровска област за първото тримесечие на 2018 г. беше приета от членовете на Областния съвет по условия на труд, който заседава под председателството на заместник областния управител Мария Пенева.

Извършени са общо 281 проверки, от които 271 са проверените предприятия на територията на област Габрово. През първото тримесечие на 2018 г. за първи път са проверени 48 предприятия, с което се цели разширяване обхвата на инспекционната дейност. Установени са 1337 нарушения от всички направени проверки, отнасящи се до осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд като по организация на  дейността са 364 нарушения; по безопасност на работното оборудване и технология са 187 нарушения, а по хигиена на труда – 168 нарушения. През първото тримесечие са извършени 88 последващи проверки, целящи извършване на контрол за изпълнение на дадените при предходни проверки предписания. Установено е едно неизпълнено предписание, което се отнася до трудовите правоотношения. Не е установено неизпълнено предписание по здравословни и безопасни условия на труд.

През тримесечието в Дирекция „Инспекция по труда” са постъпили 63 сигнала от граждани, от които само 2 сигнала, се отнасят до осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Незабавно са извършени проверки и са дадени предписания за отстраняване на нарушенията. Постъпилите сигнали най-често са от лица с прекратени трудови правоотношения и са предимно  за неизплатени последни трудови възнаграждения или обезщетения, както и липса на заповед за прекратяване или невърната трудовата книжка.

От Дирекция „Инспекция по труда” подчертават, че всички постъпили жалби при тях, по които Дирекцията има компетентност, са решени.

За периода от януари до края на март месец 2018 г. на територията на Област Габрово няма трудови злополуки, които са довели до трайна инвалидност или смърт, сочи информацията на НОИ – Габрово. Декларирани са 18 трудови злополуки, от които за 17 броя са издадени разпореждания да се считат за такива, останалата една бройка не се приема за трудова злополука. Допуснатите злополуки са във фирми за производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение, сухопътен транспорт, държавно управление, здравеопазване и др.