19 май – Европейски  ден за борба със затлъстяването
19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването / Дарик Габрово, архив

Кампания  за отбелязване "Европейски ден за борба със затлъстяването" e проведена за първи път през 2009г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Основателите са убедени, че непрекъснато се увеличава броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа. Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят част от теглото си, като по този начин намалят риска за себе си от сърдечно-съдови заболявания, ортопедични заболявания, заболявания свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.

 Акцентът, поставен от Европейския съюз и националните правителства, е главно върху храненето и физическата активност, тъй като през последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа. Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски държави между 30 и 80% от хората над 18 години са с наднормено тегло. Средно 20% от децата са с наднормено тегло, като ¼ от тях със затлъстяване, което означава, че 14 милиона деца са със свръхтегло и 3 милиона със затлъстяване. В България два милиона от възрастното население е със свръхтегло, а един милион от тях със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.

 В България европейската инициатива обединява специалистите по хранене и медицинските специалисти, пациентските общности и редица организации в усилията за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването, в подкрепа на хората с този проблем. Сред препоръките за хранене на децата от 3 до 7 г. са ограничаването на сол и захарни продукти, на безалкохолни напитки, а в менюто им да бъдат включени ежедневен прием на плодове и зеленчуци, зърнени храни и картофи.

На децата трябва да бъде осигуряван и достатъчен прием на вода. Подобни са препоръките и за възрастните хора: ежедневна консумация на над 400гр. разнообразни плодове и зеленчуци, повече прием на нетлъсти меса и риба и ограничаване приема на сол и мазнини. Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношеския период, като важна роля тук играе, както семейството, така и медицинските специалисти и учителите за изграждане и затвърждаване на навици за здравословен начин на живот,  здравословно хранене и физическа активност и спорт.