15- годишна севлиевка ще представи България в Москва
15- годишна севлиевка ще представи България в Москва / netinfo

Севлиевка Моника Христова, ученичка в СОУ „Васил Левски“ ще представи България в Москва. Това е наградата от националния исторически конкурс "България – Русия, София - Москва, вчера, днес, утре", който 15-годишната Моника печели. Конкурсът се провежда на три етапа в три поредни години и тъй като ученичката печели призови места в трите етапа, сега бе наградена с едноседмична екскурзия в руската столица.   

В Москва тя ще бъде от 29 август до 4 септември, когато ще се проведе и седмицата на българо-руската дружба. Там момичето ще представи страната ни в категория „Изобразително изкуство“. През 2006 г., в първия етап от конкурса, Моника заема трето място за рисунка на тема „130 години от Априлското въстание“. На следващата година е получава първо място за рисунката си на сцена от Руско-турска освободителна война, към която пише и стихотворение.

Сега зае второ място, благодарение на рисунката й на тема „Подписване на Санстефанския мирен договор“. Целта на конкурса бе, чрез проучване на хода и резултатите от Руско -турската война през 1877 – 78 г. в национален мащаб да се разширят познанията на младите хора за освобождаването на България от османско иго и ролята на Русия и на българското опълчение в него.