124 решения за оценка на въздействието върху околната среда е издала РИОСВ
124 решения за оценка на въздействието върху околната среда е издала РИОСВ / netinfo

124 решения за преценка необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ е издала РИОСВ – Велико Търново през 2008 година. Те се издават въз основа на подадените от физически и юридически лица уведомления за инвестиционни намерения.

 

Преобладават инвестиционни предложения за изграждане на малки по капацитет ваканционни селища, къщи и места за туризъм, площадки за дейности с отпадъци от метален скрап. Няколко от намеренията са за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води на населените места, свързани с усвояване на средствата по ОП ”Околна среда”.

 

Подадени са документи и за залесяване на опожарени площи, на голи площи и неземеделски земи. Екоекспертите са разгледали също уведомления, свързани с дейности в сферата на земеделието и животновъдството.

 

Издадени са 524 становища, че инвестиционното намерение не попада в приложения 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда за големи обекти. 16 са решенията по преценка необходимостта от екологична оценка /ЕО/. Издадено е едно решение по ОВОС и едно становище по ЕО.