Зърненият баланс е осигурен
Зърненият баланс е осигурен / netinfo

Зърненият баланс на страната е осигурен и спокойно могат да бъдат изнесени до 850 хил.тона жито, заяви зам.министърът на земеделието Светла Бъчварова. Тя откри 14-тото изложение "Селското стопанство и вкичко за него" в Добрич.

Бъчварова отрече опасенията, че качественото зърно е изнесено, а българите ще ядат хляб, произведен от жито с недобри хлебопекарни качества. Зам.министърът съобщи, че до момента са експортирани 506 хил.тона пшеница, от тях 382 хил.тона като безмитна квота за ЕС. Изискванията към това зърно са били основно за влажност и хектолитър. Това не означава, че е експортирано качественото жито, увери Светла Бъчварова.

До момента в страната са прибрани над 200 хил.декара слънчоглед при добив 180-200 кг/дка. Пазар все още няма. Цената на маслодайната култура се определя от износа, а не от вътрешния пазар, обясни зам.министърът. Ако има износ, който в началото на месец септември започне от цена 350 лв/тон, че това значи, че и вътрешният пазар ще се ориентира към тази цена, коментира Бъчварова. Тя призова фермерите да търсят информация за възможностите за износ на слънчоглед. Земеделци от Силистра пък съобщиха, че в региона се предлага цена от 320 лева за тон слънчоглед.