/ netinfo
БСП: Не използваме проблема с водата в Рилци за политически цели
Жителите на добричкия квартал Рилци ще протестират пред сградата на ВиК-Добрич в сряда – 5 септември, от 12 до 14 часа. Причината е нерешените проблеми с водоснабдяването на квартала.

В два поредни уикенда местните хора организираха протести, като затваряха пътя Добрич – Силистра с бавно преминаване по пешеходната пътека. След последния митинг снощи те са решили да не притесняват повече шофьорите и да преместят протеста пред ВиК.  

Жители на Рилци протестираха срещу безводието в добричкия квартал (СНИМКИ)

Зад протестиращите застанаха общинските съветници от БСП. „Много хора си мислят, че става въпрос за политика и че БСП използва този проблем с водата. Аз считам обаче, че въпросът касае всички нас като граждани на Добрич”, заяви днес пред журналисти председателят на социалистите в Добрич Мая Димитрова.

Тя обясни, че хората от Рилци са ги потърсили за подкрепа на 22 август. Споделили, че от 5-6 август на определени улици няма вода. Подадени били жалби до кмета и областния управител.

ВиК: Не приемаме ситуацията в Рилци да се използва за политически цели

„Още на 23 август сезирахме народния представител от БСП Даниел Йорданов, който веднага е отправил въпроси към МРРБ.  Въпросите са три – „Каква е причината в квартал Рилци, на  улици „Господин Желязков”, „Асеница” и „Батенберг” да е нарушено водоподаването от повече от 10 години?”, „Каква е причината на тези улици да няма въобще вода повече от две седмици?” и „Каква е политиката на МРРБ, респективно на ВиК-Добрич за решаването на проблема в Рилци?”.

Считаме, че като общински съветници избрани от гражданите на Добрич, сме длъжни да отправим въпросите към ВиК и към областния управител. Питаме защо ръководството на ВиК и областният управител не предприемат нищо?”, заяви Димитрова.

Социалистите ще внесат писмено днес своите въпроси в областната управа.

Арх. Емилия Добрева призова в решаването на проблема да се включи и бордът на ВиК-Добрич АД, визирайки бившия кмет Детелина Николова. Добрева била учудена защо общинските съветници от другите партии не са проявили интерес към този проблем.

Съветникът Боян Саркизов смята, че кметът на Добрич е част от решението на въпроса, защото хората в Рилци са и негови гласоподаватели. „Досега той трябваше да вземе адекватни мерки - да направи срещи с управителя на ВиК и с областния управител, ако трябва и по-твърдо да говори, за да се реши проблемът”, заяви Саркизов.