Голям район в покрайнините на Рилци е замърсен
Голям район в покрайнините на Рилци е замърсен / Дарик Добрич
Йордан Русев за микросметищата в Рилци
101595
Йордан Русев за микросметищата в Рилци
  • Йордан Русев за микросметищата в Рилци
Обширна площ в покрайнините на квартал Рилци е пълна с микросметища, видя репортер на Дарик. В пространството между стадиона на квартала и бившите овчарници, с площ няколко десетки декари, години наред се изхвърлят боклуци.

За поредния случай разказа пред Дарик Йордан Русев – жител на Рилци от повече от 30 години. На 9 април той видял камион, който изсипал пръст и парчета тухли, заснел го и подал сигнал в общината. Оттам отговорили, че е осъществена проверка и не е констатирано натрупване на земни маси. „За да бъде санкционирано лицето е необходимо някой да го посочи и да стане свидетел. В противен случай общината няма законово основание да предприеме административни наказателни действия”, пише в отговора.

Рилци сметище
Дарик Добрич

Русев заяви, че е готов да свидетелства, защото с очите си е видял деянието, както и още много подобни. Замърсяването на района е болна за него тема и лична кауза – нееднократно е подавал сигнали и е разговарял по проблема с управляващите.

Рилци сметище
Дарик Добрич

„От 20 години е така - идват хора с леки коли, с каруци, с камиони и изхвърлят  боклуци. Занимавал съм и предишната кметица, и областни управители. Почиствано е, заравяни са отпадъци, но хората продължават да мърсят. Близо до боклуците има овощна градина, има нива с пшеница - какви продукти ще ядем?”, пита Йордан.

Рилци сметище
Дарик Добрич

Той смята, че общината трябва да измисли начин това да престане – да се загради мястото, да има глоби, да има охрана.

Рилци сметище
Дарик Добрич

На микробунищата са изхвърляни много строителни, животински и битови  отпадъци – някои от тях точно под табелки с надпис „Забранява се изхвърлянето на отпадъци” . „Всичко това гние и в Рилци се усеща миризмата, когато духне вятър.  А и много хора страдат тук от астма, от онкологични заболявания – може това да е причината”, смята Русев.

Рилци сметище
Дарик Добрич

Дарик попита зам.-кмета арх. Боян Коларов дали общината има идеи за справяне с проблема. Той отговори, че се търси решение. „Ще опитаме да го включим в редовното ежегодно почистване с пари, заделени в Капиталовата програма, но засега нямаме инструмент за ефективен контрол”, каза арх. Коларов. 

Рилци сметище
Дарик Добрич


В прикаченото аудио чуйте Йордан Русев: