Военно гробище Добрич
Военно гробище Добрич / Дарик Добрич
Очаква се обектът да придобие статут на културна ценност от национално значение
До десет дни се очаква да започнат дейности по облагородяване на Военно гробище – музей в Добрич. Те се осъществяват по проект на Регионалния исторически музей за презентиране на културното наследство на Дунавския регион и ще бъдат на стойност 76 000 лева.
 
Първо ще се направи заравняване на терена, тъй като много от гробовете са улегнали, съобщи Надежда Иванова от музея. Ще бъде почистена и подменена растителността край оградата. Ще се осигури повече място на алеята за провеждане на церемонии, ще се сложат нови флагове и пилони в гробището.
 
След подготвителните работи предстои същинската част – ще се сменят 115 кръстове на загинали воини, които са силно повредени, тъй като не са подновявани от създаването на обекта, каза Иванова. Състоянието им е много лошо – изпочупени са, с оголена арматура.
 
Очаква се Военното гробище в Добрич да получи нов статут – на недвижима културна ценност от национално значение, съобщи още Иванова. Процедурата е на финален етап, очаква се становище на междуведомствена комисия. След смяната на статута на историческия обект ще се поставят знаци и на досега необозначени гробове. Те ще представляват малки плочи с надпис „незнаен войник“, поясни Иванова. Идеята е ако някога историците разкрият самоличността на загиналия, да се изпише върху плочата неговото име. Голямата цел на екипа на добричкия музей е Военното гробище да се нареди на списъка на чакащи за статут към ЮНЕСКО.
 
В уникалния исторически обект в Добрич са погребани над 3 000 загинали от Първата световна война и Добруджанската епопея. Поставени са 600 надгробни знаци.