Започват безплатни прегледи и имунизации на роми в Добричко
Започват безплатни прегледи и имунизации на роми в Добричко / Дарик Добрич

Започват безплатните профилактични прегледи, изследвания и имунизации на здравнонеосигурени лица от ромски произход и на хора със затруднен достъп до лечебни заведения в населените места на Добричка област. Кампанията се организира в изпълнение на Здравна стратегия, приета от Министерски съвет.

Консултациите стартират в град Каварна, като мобилните кабинети ще бъдат разположени днес и утре от 8.00 до 15.00 ч. в детска градина "Детелина" в кв."Хаджи Димитър", съобщават от Регионалната здравна инспекция. Ще бъде провеждана ехография на коремни органи и ще бъдат вземани проби за изследване на кръвна картина. В морския град ще има посещения и на 26-27 ноември.

Прегледите ще се извършват по график до края на годината в три мобилни кабинети - ехографски, клинична лаборатория и кабинет обща медицинска практика, предоставени от Министерството на здравеопазването. Те ще посетят и Шабла /27.11. и 03.12./, Добрич /12.11. и 03-04.12./, както и селата Септемврийци /12-13.11/, Раковски /19-20.11/, Оброчище /13.11/, Чернооково, Рогозина, Спасово, Василево - на 19.11., Житница, Черна, Тянево, Лясково - 20.11., Карапелит, Енево и Дянково - на 26.11..

Кабинетите се обслужват от медицински специалисти от ДКЦ-2, за което със здравното заведение е сключен договор. Прегледите и имунизациите се извършват в мобилните кабинети, на места населени предимно с български граждани от ромски и турски произход. Преди началото на кампанията, на ромското население е поднесена информация за значението на профилактичните прегледи.