Задържаха украинец по искане на германски съд
Задържаха украинец по искане на германски съд / Дарик Добрич - архив

Добричкият окръжен съд задържа под стража украинския гражданин Игор Л. в изпълнение на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 07.07.2009 г. от Районен съд Тиергартен в Берлин, с искане за задържане и предаване на 42-годишния мъж. Германските власти издирват задържания като подсъдим по обвинение за укривателство в пет случая и за подпомагане при опит за измама и представяне на мнимо престъпление.

В Европейската заповед за арест е посочено, че „Игор Л. е участвал в престъпна група за прехвърляне зад граница на скъпоструващи автомобили, които били предоставяни на него или на други участници в престъплението, от лица, на които колите са били оставени за съхранение с цел продажба. Последните не са имали право на това, защото колите не са били тяхна собственост, или са имали намерение да ги предоставят за кражба, за да измамят автомобилните застрахователи". Игор Л. е помагал на продавачите на автомобили като набирал шофьори, които да ги откарат в Източна Европа. Той трябва да отговаря като извършител и помагач за 6 случая, при които са прехвърлени в Украйна автомобили „БМВ", „Мерцедес", „Ауди" и „Фолксваген".

Игор Л. има висше образование, семеен е, работи и е осъждан.Той е задържан на 05.07.2010 г. на ГКПП Кардам. Добричката окръжна прокуратура поиска спрямо него да бъде взета най-тежката мярка задържане под стража, защото вече се е укрил от германските съдебни власти. По германския Наказателен кодекс той може да получи наказание до 10 години лишаване от свобода. 

Игор Л. даде доброволно съгласие да  бъде предаден на германските съдебни власти, за да  бъде съден.

Съдът прие, че предложението за задържане е основателно до приключване на процедурата по екстрадицията, защото съществува опасност лицето да се укрие.

Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Варна.