арест
арест / Омбудсман, пресцентър
Районната прокуратура в Генерал Тошево иска да бъдат задържани под стража двама украинци, срещу които има производства за различни престъпления.

24-годишният Георгий М. и 59-годишният Владимир С. са задържани от румънски пост на 7 юли в района на село Четатя, за незаконно преминаване на границата на България и са предадени на българските власти. По-възрастният представил фалшив документ за самоличност от Чехия. Справка показва, че той е подсъдим за умишлено убийство, извършено през 2018 г. Обвинителният акт срещу него е внесен в съда от Софийската градска прокуратура. Поради здравословното му състояние мярката му за неотклонение е била изменена от задържане под стража в домашен арест. Въпреки това той напуснал дома си. Осъждан е и за управление на МПС под въздействието на над 1,2 промила алкохол.

Срещу 24-годишния Георгий се води дело за причинена средна телесна повреда.

До държавната граница в село Лозница двамата мъже се придвижили с таксиметров автомобил. Преди това пристигнали от София във Варна с автобус. След това се придвижили до Добрич. Там наели таксито до село Лозница. Пред разследващите двамата развили версията, че искали да посетят резерват за диви животни в района.

След предаването им на българските гранични власти, Районната прокуратура в Генерал Тошево ги е привлякла като обвиняеми за незаконно преминаване на границата на Република България и ги е задържала за срок до 72 часа с цел довеждането им в съда.