Забранено е събирането и продажбата на охлюви
Забранено е събирането и продажбата на охлюви / netinfo
До 10 май е забранено събирането и продажбата на охлюви, напомнят от  РИОСВ-Варна. Разрешеният период за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермерно отглеждане е от 10 май до 30 юни.

Минималният размер на охлювите, които могат да се продават, не може да бъде под 28 мм в диаметър. Тези условия са уредени със заповед на министъра на околната среда и водите. Тя определя режима, условията и реда за ползване, изкупуване и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia).

Директорът на РИОСВ-Варна инж. Синан Мехмед издаде предписания на пазарите във Варна Добрич да се запознаят всички търговци със заповедта, като тя се постави на видно място на местата за търговия.

Право да изкупуват и търгуват с охлюви, както и да ги изнасят през граница, имат физически и юридически лица, които са регистрирали изкупвателни пунктове за охлюви в регионалните инспекции за околната среда и водите. Срокът за регистрация е до 1 май всяка година.

При констатирани нарушения се налагат на физически лица глоби от 100 до 1 000 лева, а на юридически лица - имуществена санкция от 200 до 5 000 лева.