Възрастна жена от Силистра е измамена два пъти за ден от “ало “ измамници
Възрастна жена от Силистра е измамена два пъти за ден от “ало “ измамници / Дарик нюз

Нова телефонна измама е реализирана в Силистра вчера. Жертва на мошениците станала 73-годишна жена. Тя получила обаждане на домашния си телефон от мъж, представил се за професор Младенов. Той й съобщил, че след тежка производствена авария синът й е на път да загуби и двата си крака, ако не плати за спешна операция. Жената хвърлила през балкона на непознат сумата от 4000 лв., след което получила повторно обаждане от мнимия професор, който поискал допълнителни средства. Тя взела спестяванията на сина си – 3000 лв. и 800 евро, и по същия начин ги предала на непознат мъж.

Полицията разследва случая, образувано е досъдебно производство. С този пореден сценарий случаите на телефонни измами в Силистренско са вече 8 от началото на годината.

Независимо от широката разгласа за престъпните схеми, все още има хора, които попадат в капана на измамниците. Жертвите са изцяло хора от третата възраст, като повече от половината от тях са на 80 и повече години, отчитат криминалистите. За пореден път полицията призовава гражданите да поговорят с възрастните си близки, да им разяснят престъпните схеми и да ги предупредят в никакъв случай да не дават пари на ръка на хора, които не познават. Съветът им е при всяко съмнително обаждане да се посъветват с близките си или с полицията, преди да предприемат каквото и да било. През февруари именно след подобно обаждане на съобразителна 75-годишна жена, полицията успя да залови 20-годишен мъж, съучастник в извършване на телефонна измама.