Внимавайте къде си правите тату и пиърсинг
Внимавайте къде си правите тату и пиърсинг / netinfo

Намаляват случаите на хепатит В и С в Добричко. Това съобщи в ефира на Дарик д-р Нели Тодорова от РИОКОЗ. През 2008-ма са регистрирани 14 заболели от В формата, 10 от С и 95 от хепатит А. В сравнение с 2007-ма се наблюдава лек спад. Вирусната болест има четири форми - А, В, С и D. Наблюдава се предимно при младите хора - до 35 години, като най-рискова е възрастта 15 - 19 години, поясни д-р Тодорова.

Всички форми на опасната болест протичат на два стадия - преджълтеничен, характерен с лека температура, отпадналост, болки в костите, последвани от жълтеницата, при която пожълтяват кожата и лигавицата.

Едни от най-опасните форми на хепатита - В и С, се предават по кръвен път и хронифицират след преболедуване в цироза и рак на черния дроб. Такива случаи на лошо развитие са при около 50-60% от заболелите. Начинът да се заразите е при кръвопреливане и манипулации, при ползване на общи спринцовки, особено венозните наркомани, при татуиране и поставяне на обеци по тялото - пиърсинг, както и от майка на бебето при раждане.

По-малко опасният хепатит А, известен като „болест на мръсните ръце" може да бъде избегнат при пазене на отлична хигиена, като внимавате и откъде пиете вода при туризъм. Можете да си поставите ваксина, която не е в задължителния списък, а пожелателна.

В РИОКОЗ можете да се тествате безплатно и анонимно за всички видове хепатит. Д-р Тодорова посъветва такива изследвания да се правят веднъж годишно, поради зачестилите прояви на хепатит В.