Варненският Медицински университет открива филиал в Добрич
Варненският Медицински университет открива филиал в Добрич / netinfo

Медицинският университет във Варна започва да изгражда национална мрежа от филиали в различни точки на страната. Първият филиал ще заработи в Сливен. След него - първоначално с програми за обучение само на медицински сестри и акушерки, а после - и по другите специалности, висшето училище отваря свои бази в Добрич и Шумен.
„Имаме огромен потенциал, който сме твърдо решени да развиваме динамично. Тази година при нас се обучават 40 немски студенти. Прогнозата ни е през 2014-а г. броят им да бъде два пъти по-голям.", коментира ректорът на Медицински университет Варна проф. Красимир Иванов.

Дарик припомня, че през миналата година в Добрич беше проведена анкета, която показа положителна нагласа към инициативата за възобновяване дейността на филиал на Медицински университет - Варна. Допитването е проведено сред 766 ученици от 10 и 11 клас на 13 училища и със специалисти от 4 лечебни заведения в областта. Идеята за възстановяване на филиала е одобрена от повече от 80% от запитаните - както учащи, така и работещи в здравеопазването. Данните говорят за висок процент млади хора, които желаят да продължат образованието си в тези специалности „на място".
Инициативата за разкриване на филиал на Медицински университет - Варна в Добрич е на областния управител Желязко Желязков. Своята съпричастност декларираха кметът на Добрич Детелина Николова, изп.директор на МБАЛ - Добрич д-р Мариян Ананиев, както и проф. Енчо Калчев.