В Добрич ще работят с възрастните по европейски модел
В Добрич ще работят с възрастните по европейски модел / netinfo
Община град Добрич става партньор на одобрения за финансиране проект „Активна възраст” по програма URBACT с водещ партньор Община Рим, и още 7 европейски градове: Прага /Чехия/, Марибор /Словения/, Единбург и Уовърхемптън /Обединено кралство/, Солун /Гърция/, Севиля /Испания/ и Староград /Полша/.

Проектът стартира през месец декември тази година и ще продължи 30 месеца. Общата сума по него е 640055 евро, от които 492 550 евро се финансират от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите проценти се съфинансират от градовете партньори. Дейностите, които община Добрич ще реализира в рамките на проекта са на обща стойност 61450 евро, от които кофинансирането на Общината е 13400 евро.

По проекта е създадена тематична мрежа между градовете партньори, чиято роля е да засили значението на градовете при конструирането, създаването и прилагането на политики за активиране на възрастните хора.

Дейностите целят създаване на транснационална програма за обмен на ноу-хоу и трансфер на политики, добри практики и изграждане на капацитет за професионално развитие. Проектът има за цел и да развие обмен на знания и опит между градовете, изправени пред проблема „застаряващо население”, както и да разработи интегриран подход за постигането на “активно стареене”.

До момента във всеки от градовете партньори са сформирани Местни работни групи, чиято основна дейност предстои. Местните групи ще работят за направата и осъществяването на Местен План за Действие, като си служат с опита и знанията, получени по време на работа в транснационалната мрежа.