В Балчик гласуваха бюджет'2012 с 15 млн.лева дефицит
В Балчик гласуваха бюджет'2012 с 15 млн.лева дефицит / Дарик Добрич

Общинските съветници на Балчик приеха бюджет 2012 с дефицит от 15 млн.лева, съобщава сайтът "Балчик инфо". Това стана, след като с 13 гласа "за" и 8 "въздържали се", местният парламент не пожела в приходната част на бюджета да се включи продажба на акциите на общината в "Албена" АД. С очакваните приходи от около 15 млн.лева бе планирано да се изплатят заемите, поети от предишния състав на Общинския съвет, и да се финансират местни дейности като култура, спорт, инфраструктура и други пера на иначе приетия бюджет.

Краткият коментар на кмета Николай Ангелов в края на заседанието бе: "Сега съветниците приеха един бюджет, който е в разрез със закона. Няма нито един бюджет, в който приходната част да е в разрез с разходната. Той няма как да бъде представен пред нито една институция и аз ще изпълня правомощията, който ми дава закона, като го върна за преразглеждане. Днес бе последният възможен ден за приемане на бюджета и с това си решение те защитиха заплатите си, но не и работата на Общината."

Преди да се стигне до скандалното решение, мнозина от съветниците гласуваха допълнително средства за спортни клубове и читалища, както и своите заплати.
Единствено депутатите от БСП пожелаха да аргументират отрицателния си вот на решението за акциите ни в туристическото дружество. Те настояха и парите за заплати в местния парламент да се отрежат със 70 000, за да бъдат в унисон със съкращенията в другите пера на бюджета. Това обаче бе отхвърлено от техните колеги.