Уволняват 70 души от Тролейбусен транспорт в нарушение на Кодекса на труда, смятат от Подкрепа
Уволняват 70 души от Тролейбусен транспорт в нарушение на Кодекса на труда, смятат от Подкрепа / Областна управа - Добрич

70 души ще бъдат уволнени от „Тролейбусен транспорт” без да са спазени изискванията на Кодекса на труда при масови съкращения. За това е предупредила Марагарита Нейкова - председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа” на извънредно заседание на Областния съвет по тристранно сътрудничество, съобщават от пресслужбата на Областна администрация. Заседанието е свикано по искане на „Подкрепа”.

Нейкова е запознала  членовете на съвета със ситуацията в дружество „Тролейбусен транспорт" и предстоящите масови съкращения. Подчертано е, че не е спазена процедурата по чл.130а от Кодекса на труда, който гласи, че когато работодателят има намерение да предприеме масови уволнения, следва да започне консултации с представители на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите, не по-късно от 45 дни преди извършването им и наред с това, да се положат усилия за постигане на споразумение, за да се избегнат или ограничат масови уволнения. Според Мирослав Димитров, юрисконсулт в КТ „Подкрепа", през последната една година синдикатът е имал информация за предстоящите събития в дружеството и е сигнализирал компетентните институции. Към настоящия момент единствена възможност за дискусия и търсене на решение на възникналите проблеми, се явява Областният тристранен съвет, защото става дума за уволнение на 70 души, смята юристът.

Регионалният председател на КНСБ Гинка Василева, която е общински съветник и член на временната комисия по транспорт към Общинския съвет на  Добрич е подчертала, че още преди една година е взето решение на Общинския съвет за закриване на дружеството от 1 юли 2014 година. През периода от 45 дни част от служителите ще започнат работа в новото дружество „Градски транспорт Добрич" ЕООД, а друга част ще продължат да поддържат тролейбусната мрежа, докато е необходимо, е посочила още  Василева.

Областният съвет по тристранно сътрудничество е решил въпросът да бъде обсъден отново на следващо заседание на 14 юли, като бъдат поканени и изслушани управителят на „Тролейбусен транспорт" и представител на Общински съвет град Добрич.