Уточняват доходите на семейство Гаич по делото на комисията Кушлев
Уточняват доходите на семейство Гаич по делото на комисията Кушлев / netinfo
Допълнителна експертиза да уточни доходите и разходите на добричкия бизнесмен Миролюб Гаич и съпругата му Живка, постанови Добричкият окръжен съд. Това е необходимо по делото срещу дамата, заведено от Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност.

Защитата на Гаич поиска от разходите им да бъде извадена сума, за която се твърди, че е похарчена при гостуване на семейството в Сърбия. Съдът даде възможност на адвоката да представи на следващото заседание по делото на 13.03.2009 г. справка, дали Гаич е имал разкрита в „Първа частна банка” сметка като физическо лице и получавал ли е преводи по нея в началото на 1992 година.

Днес съдът прие основната експертиза по делото, в която разходите на семейството са изчислени в два варианта – по пазарната им стойност към момента на тяхното придобиване и въз основа на цената в нотариалните актове на недвижимите имоти, отразени в съотношение с минималната работна заплата. В първия случай се получава отрицателна разлика между приходите и разходите от 4227 минимални работни заплати, а във втория - от 2154 минимални заплати.

Защитата на семейство Гаич представи нови доказателства за доходите на Живка – спестовна книжка, с дарени от родителите й средства, както и удостоверения за доходи по трудов договор в бившия ДКМС и в частна фирма.

Представителят на Комисията „Кушлев” оспори поисканото допълнение и настоя експертизата да бъде приета в първоначалния й вид.

Комисията претендира за 2 138 805 лева от Живка и Миролюб Гаич. На толкова е оценено от експертите имущество, за което липсват данни за законни източници и което подлежи на отнемане.