Условна присъда за турски гражданин, предложил подкуп
Условна присъда за турски гражданин, предложил подкуп / Дарик Добрич

Наказание 9 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и глоба от 3000 лв. наложи Добричкият окръжен съд на турския гражданин Мехмед Б. Х. 45-годишният шофьор в транспортна фирма бе признат за виновен, че на 5 септември 2008 г. в Ген Тошево е дал подкуп от 10 EUR на младши автоконтрольор в РУ на МВР - Ген. Тошево. Желанието на Мехмед било да не му състави акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

Делото бе разгледано в отсъствието на Мехмед Х., след като му бе осигурен служебен защитник. Съдът изпрати две съдебни поръчки за призоваването му на 6 заседания, на които турският гражданин не се яви.

Подсъдимият не спрял пред пътен знак „Стоп" на кръстовище в Ген. Тошево. По тази причина бил спрян от младшия автоконтрольор, в присъствието на двама полицаи по охрана на обществения ред. Полицаят поискал документите на Мехмед Х., обяснил му, че е извършил нарушение на правилата за движение и го поканил да отиде с него до служебния автомобил. Автоконтрольоррът започнал да съставя акт за извършено нарушение, а подсъдимият му заговорил на турски и се опитал да си вземе документите от полицейския автомобил. Мехмед Х. се приближил към служител по охраната на реда и се опитал да го убеди, да не пишат акт. После отново се върнал при автоконтрольора и му подал банкнота от 10 EUR. Той отказал да вземе парите и му подал да подпише акта. Мехмед Х. пуснал банкнотата с лявата си ръка в автомобила до полицая, а с другата взел документите, поставени между двете седалки. Младшият автоконтрольор хванал документите, извикал колегите си и арестували турския шофьор.