/ iStock/Getty Images
Филм, посветен на връщането на Южна Добруджа в пределите на България след Крайовския договор от 7 септември 1940 година, ще бъде показан в гимназия „Райко Цончев” в Добрич на 24 септември. 20-минутната лента е с участието на ученици от учебното заведение.

Филмът е създаден в рамките на конкурс на Фондация „Ценности” на тема „Детството в историята”. Той разказва за това, как две деца посрещат последиците от Крайовския договор отпреди 79 години.

„Избрахме да покажем историческо събитие, свързано с Добруджа, и да представим неговото човешко лице, през погледа на децата, живеещи от двете страни на границата”, разказа учителката по история Надежда Иванова.

Едното дете разкрива съдбата на българите от Северна Добруджа, които по силата на Крайовския договор напускат родните си места и се преселват в Южна Добруджа. Другото дете пък говори за хората от Южна Добруджа, които посрещат сънародниците си от Севера.

Филмът е озаглавен „Оставихме лошото настрана…“ -   цитат от  думите на възрастен добруджанец, преживял преселването в годините на своето детство.

Текстът във филма е написан от ученици, а музиката е дело на шестокласник. Участници в лентата са Лидия и Дарен.