Ученици от Добрич и Висмар коментираха по скайп исторически събития
Ученици от Добрич и Висмар коментираха по скайп исторически събития / netinfo
Ученици от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ проведоха по скайп конференция на тема „Миграция“ със свои връстници от гимназия „Тиза фон дер Шуленбург“, гр.Висмар, Германия.

Двете училища работят по проекта „ПАРОЛА: ИЗГУБЕНАТА РОДИНА” – СРАВНИТЕЛНА ПЕРСПЕКТИВА НА МИГРАЦИОННИ ПРОЦЕСИ В БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ 40 – ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК“ , финансиран от фондация „Минало, отговорност и бъдеще“, Берлин.

Учениците от Добрич разказаха чрез интернет на своите немски партньори за Крайовската спогодба, нейните последици и обмяната на население между Румъния и България през 1940 година.

Германските ученици пък разказаха за бежанците от края на Втората Световна война, заселили се в областта Предпомерания, от където е немското училище-партньор.

След това младежите дефинираха понятието миграция и говориха за нейните форми и разновидности - емиграция, имиграция, трудова емиграция, бежанци, преселници.

Конференцията се проведе на немски език и бе добра възможност за учениците да се запознаят със своите партньори, с които взаимно ще си гостуват. През март 2009 година. 10 български ученици ще пътуват до Германия, където ще живеят в приемни семейства. През юни немските ученици ще върнат визитата на своите български приятели. По време на взаимните посещения участниците в проекта ще се срещнат със свидетели на миграционните процеси в двете страни.