Ученици на бившата Строителна гимназия започнаха успешно годината в ПГ М.В. Ломоносов
Ученици на бившата Строителна гимназия започнаха успешно годината в ПГ М.В. Ломоносов / netinfo

Почти всички ученици на бившата Строителна гимназия в Добрич са започнали успешно новата учебна година 2015/2016 в Професионалната гимназия по механотехника и електротехника "М.В. Ломоносов", съобщи за Дарик директорът инж. Славка Иванова. Строителната гимназия бе закрита през лятото по предложение на Регионалния инспекторат по образование с решение на ресорния министър. Причина за това стана намалелия брой ученици и липсата на достатъчно средства за финансиране.

Специалностите от Строителната гимназия вече ще се предлагат в Гимназия "Ломоносов", където има осигурени условия и оборудване, включително дървообработваща работилница. Тази година има ученици в две от тях - Мебелно производство и Строителство и архитектура. Тепърва ще се обсъжда какви нови да се предложат за идната учебна година, каза Славка Иванова. Това ще стане след традиционната ноемврийска среща с бизнесмени и специалисти от образователната сфера. Гимназията работи с 5 фирми от Добрич и региона, в които стажуват нейните възпитаници, осигуряват се обучения и в чужбина, подчерта Иванова. Според нея е необходимо в основните училища да се допускат специалисти от професионалното образование да разясняват предимствата му пред учениците от 6-и и 7-и клас, за да им помогнат в кариерното ориентиране. Тя даде пример, че в Европа 80% учат в професионални, а 20% в общообразователни заведения, а в България е обратно и се произвеждат бъдещи безработни.

В Професионалната гимназия по механотехника и електротехника сега има една паралелка в осми клас със 17 ученици по специалност Оператор на компютър. В 9 клас паралелките са две - в едната учат 7 деца специалност Мебелен техник и 3 - Електротехник; а втората е с 14 деца - Компютърна техника и технологии. Същата специалност учат и десетокласниците, а в 11 клас има 7 ученици по Строителство и архитектура.

Четирима възпитаници на бившата Строителна гимназия са се преместили в други училища в града, каза директорът.